21 Eki 2013

İyi ki doğdun neşeli kadın!

"Biliyor musun Hazal,sen doğduğunda ben 24 yaşındaymışım" dedi doğum günümü kutlarken.
Şimdi onun yaşında,hayata onun baktığı yerden bakarken bir "doğum günü yazısı" yazmak enteresan ama yeri bende o kadar özel ki,anlatmak nasıl mümkün olucak bilmiyorum.

Annemin yaklaşık olarak yüz kuzeni var.Bunların büyük bi kısmını tanıdığımı söyleyebilirim ama içlerinde benim için istisnasız en özel olanı Çınar teyzedir.
3 yaşında çekilmiş videolarımda seke seke mutfağa koşturan,"Hazaaaal" diye bağıran,şen kahkahasıyla insanları kahkahalara boğan,her canım sıkıldığında yanına gitmek istediğim,annemle kıyafetlerini değiş tokuş yapan,balkonunda huzurla uyutan,en çok "sulu ıspanak" yemeğini sevdiğim:),yaptığı taklitlerle ağlatana kadar güldüren,küçükken kardeşiyle birlikte İpekle bana "Hadi yine iyisin" i öğretip söyleten
canım Çınar teyzedir.
Bana sorarsanız eğer,o içinde büyüse bile asla yitirmediği ve bir gün olsun varlığından şüphe etmediği büyük  bir "neşe ve coşku"yla doğmuştur.Onu bi görseniz,hayattaki en büyük amacının insanları mutlu etmek olduğunu zannedersiniz;hiçbir şey söylemese bile varlığı mutlu olmanıza yeter.
O da ömrü hep bir şeyleri beklemekle geçmiş kadınlardan biridir.Güzel,umutlu ve biriciktir.Her genç kız gibi güzel,umutlu ve mutlu hayaller kurmuş ve bununla mutlu olmuştur ve mutlu olmaya da devam eder.Hayatın tadını çıkarmayı,onda her zaman bir güzellik bulmayı bilir.
Onu mutlu etmek hiç de zor değildir.Mutluluğu hak eden her kadın gibi o da en küçük bir nüanstan,en çok da çiçeklerden hoşlanır.Çınar teyze demek çiçek demektir.Bana her zaman güzelliği hatırlatır.
Hayata karşı "Güç bulduğunu gülümseyerek alt etme" mekanizması geliştirmiştir.Güzel hayallerine engel gördüğü her şeye gülmüş,onları aşmış ve bunu büyük bir huzurla atlatmıştır.
Bunca neşesine karşın hüzünlü bir yanı da vardır.Bana kalırsa Çınar teyze bugüne ait olmayan bir masal kahramanıdır.Hiçbir lekenin kirletemediği,hiçbir acının hükmedemediği ve sonu her zaman mutlu biten bir masalın baş kahramanı...Sanki özel bir zırhı varmış gibi, gelen bütün acılar geldiği yere geri dönerler.Çınar teyze sabırlıdır,hatta tahmin edemeyeceğiniz kadar sabırlıdır.Beklemek ve sabırla ümit etmek onu bütün kötülüklerden arındırıp güçlü kılmıştır;bundan dolayıdır ki O,hayatım boyunca tanıdığım en temiz insandır.Bazen onu konuşurken izleyip "Acaba senin gibi temiz kalmayı başarmış kaç tane insan var şu dünyada?" deyişim bu yüzdendir.
Çınar teyze komiktir,hatta ölümüne komiktir.Yanında geçirdiğiniz tek bir saniyeden bile sıkılmanız imkansızdır.Mizah onun güzel kalbinden,kötülükleri iyiye çevirerek gözlemlemesinden gelir,o konuştukça da büyür büyür kocaman olur.Keşke dersiniz,keşke o hep anlatsa hiç susmasa.Hayatım boyunca asla susmasın dediğim en güzel seslerden birisi onundur.
Onun varlığı,dokunduğu her insanı daha da güzelleştirmiş ve neşelendirmiştir.Bilhassa da beni.
Bir şey anlattığımda-bu ben lisedeyken falan da böyleydi-ciddiyetle dinler,güzelce de tartışır.Ayaklarını oturduğu sandalyenin arkasında birleştirip çayını yudumlarken gözlerini hızlı hızlı kırpıştırarak anlatır.Çınar teyze böyledir.Sevdiği insanlara büyük bir ciddiyetle "Seni çok seviyorum" diyemeyen,espriye vurandır benim gibi.Söyleyemeyen ama gösterenlerdendir sevgisini çokça.
Bazen ağlar.İçinde ukde kalmış bir şeyler varsa onları ağlayarak yıkar.Her insan gibi ruhunda ufak tefek pürüzler taşısa da aşmasını bilir.Konuyu değiştirir.
40larında süren hayatında çokça olgunlaştığını düşünse de içindeki -annemde de olan-o küçük kız çocuğu hiç ölmemiştir;dans eder,şarkı söyler,kahkahalarla güler,zıplar,seke seke gider...
Dilerim 50 de olsan 70 de olsan,o kız çocuğu orda kalsın.
Hayatının her döneminde neşen huzurun bol olsun.
Sen neşeli olursan biz daha da mutlu oluruz.
İyi ki doğdun neşeli kadın,çiçek kadın!
Allah seni başımızdan eksik etmesin...
Nice yıllara.
Seni çok seviyorum.



2 yorum:

  1. Okudukca duygulandıran , duygulandıkca gülümsetirken biraz da kıskandıran çok güzel bir paylaşım olmuş .

    YanıtlaSil