16 Ağu 2011

neden diye sorar bu kız

Bilmem hatırlar mısınız,bir ara büyük harflerle "BEN TÜRKÇE MÜZİK DİNLEMİYORUM" palavrası türemişti,gerçi devam ediyor mu bilmiyorum.
"Acaba bunu söylemek,insanı daha donanımlı mı gösteriyor?" diye düşünmüştüm.Ben de söyleseydim,"Yaaa gerçekten bi Sezen Aksu yaneee" falan deseydim ,insanlar "Vay beee bu ne genel kültür!" falan mı diyecekti?
Uzun süre bu sorunun cevabını merak ettim.
Tabi bu süre zarfında türkçe müzik dinlemeye,türkçe kitap ve şiir okumaya devam ettim.Yabancı müziği zaten severim,illaki tutar elinden;dinledim.Anlayabildiğim kadar yabancı kitap okumaya çalıştım,şiirlere baktım.
En sonunda içimde birbiriyle kavgaya tutuşan iki fikri karşıma aldım ve gerçeği kendime çok net anlattım:"Küçüklüğünden beri,kendini bildin bileli yazı yazıyor olman,türkçeyi-edebiyatı deliler gibi sevmen,kelime oyunlarına açık olman,Össde her iki kategoride de ful çekmen...Bunlar tesadüf olabilir mi?"
Olamaz.
Cevabımı buldum ve bir oh çektim:Türkçe'yi seçiyorum.
Çünkü o kadar güzel,o kadar şiirsel bir dil ki,yeri dolmaz.
Türkçe konuşmayı çok seviyorum,çünkü bir kelime yerine binlerce kelime getirebilir,istediğin kıvamda hamur gibi yoğurabilirsin.
Türkçe okumayı çok seviyorum,çünkü edebiyatta yabancı yazarlardan çok daha başarılı yazarlar var bizde.Türkçe bir kitabı okurken gözlerim dolar benim,"Heh yaaaa işte anlatamadığım şeyi tastamam burda buldum.Annnnnnnneeee bak ne yazıyo burda" derim,yada harika şairlerin harika şiirlerini okurken içim yanar...
Hangi dilde "Ben sana mecburum,bilemezsin" cümlesini okuyup da acayip duygulara gark olabilirsiniz?
Hangi dilde bir türkünün insan üzerinde yarattığı duyguyu "bu acayip türkü, hiç fark edilmeden yutulan bir avuç zehire benzer" diye okuyabilirsiniz?
Ve hangi dilde bir şarkıda "Yapacak hiçbir şey yok,gitmek istedi gitti/Hem anlıyorum hem çok acı,tek taraflı bitti" yada "Dün gece sen uyurken yüreğim bir yıldız gibi bağlandı sana" cümleleri geçtiğinde yüreğinizden bir şeyler geçtiğini hissedebilirsiniz?

Yozlaşmaya gidiyoruz ve bundan nefret ediyorum.
Kendi kültüründeki mesela bir Neşet Ertaş'ı bir Erkan Oğur'u küçümseyip Rihanna,Eminem falan dinleyenler var.Dinleme demiyorum ama "Erkan Oğur kim yeeaaa?Zeynebim türküsü de nesi?" falan demesinler.
Öyle güzel şairler,yazarlar çıkmış ki bu topraklardan...Sabahattin Ali,Reşat Nuri,Attila İlhan,Cemal Süreya,Orhan Veli ve niceleri.
Onların verdiği duyguyu bana hiçbir yabancı yazar yada şair veremez.
O yüzden bendeki sanat eserlerinin çoğu türkçedir ve öyle kalıcak...
Yaşasın türkçe!

5 yorum:

  1. öncelikle çok mütevazi olduğunu belirtmek istiyorum. ful çekmeler falan :P yine de güzel yazı olmuş, güzel bir noktaya parnak basmışsın. 10 üzerinden 10 yalnız erkan oğuru anıp ismail hakkı demircioğlundan bahsetmemek olmaz :D

    YanıtlaSil
  2. aaaaa sakın öyle düşünme,üzülürüm!Ful çektiğimi "bak bilin ben şöyleyim" falan niyetiyle yazmadım,sadece edebiyata olan sevgimin ezberden ibaret olmadığını anlatmanın güzel bi yoluydu.
    ismail hakkı demircoğlu,erkan oğur deyince ilk akla gelen isim olur,doğru söylüyosun.mesela zeynebim türküsü onsuz olmaz:)

    YanıtlaSil
  3. aaa sakın üzülme, şaka yaptım :) o zeynebim türküsü bana zeynep ismini sevdirdi desem yalan söylemiş olmam :)

    YanıtlaSil
  4. HAKLISIN HAZALCIM.dilimiz çok güzel.çok donanımlı.
    ister direk anlat, ister mecaz kullan.
    herkes herşeyi anlatır bi şekilde.
    önemli olan, nasıl anlattığın ve ne hissettirdiğindir.
    işte o his var bizim dilimizde.
    konuşan kelimelerimiz, aykıran cümlelerimiz var bizim

    YanıtlaSil
  5. aaa atkıran yazmışım haykıran olarak düzeltiyorum hemen...

    YanıtlaSil