2 Ara 2011

uykusuza masallar

Nasıl severim dinlemesini,okumasını...Ah bir bilseniz!
Annem küçükken, anneannem fırına hamur yoğurmaya gidermiş.Annemlere bakması için de başlarına komşunun kızını bırakırmış.Hatırladığına ve tasvir ettiğine göre:"Gür siyah saçlı,ciddi duruşlu bir Kürt kızı"
İlk başta kızı pek sallamamışlar falan,ama kız birgün "Size bir masal anlatayım mı?" dediğinde işin rengi değişmiş.O günden sonra o hep anlatsın,hep dinlesinler istemişler.
"Öyle şeyler anlatırdı ki,o güne kadar hiç duymamıştım.Peri padişahları,kızları,cinler,periler,şahlar..."der annem ve devam eder:"O zamanlar 6-7 yaşlarındaydım.Bak aradan kaç yıl geçti,anlattıklarının hepsini hatırlıyorum.Daha sonra Hakan'a da anlattım,size de.Hem de hiç değiştirmeden..."

Masallarla büyüdüm.Gözlerimi kapadım,hayal ettim.Bazen aklım almadı:"Bir kız ne kadar güzel,bir erkek ne kadar yakışıklı olabilirdi ki?" O zamanlardan beri kadın erkek meselesine takıktım.
Bundan 3 yıl kadar önce bir gece anneme zorla masal okuttum."Tövbeeeee,kazık kadar kızlara mı?" dediğini hatırlıyorum.Kıramamıştı ama,canım.
En sevdiğim filmler masallı filmlerdir.Big Fish,Ulak bunlardan sadece ikisi.Hep gözlerim dolar,bambaşka diyarlarda bulurum kendimi.
Ama en çok okumak isteyip de bir türlü fırsat bulamadığım,"Binbir Gece Masalları"ydı.Bugün kitapçıda gezerken rastladım,çocuklar gibi sevinip birinci cildini aldım.Nasıl oluştuğunu biliyordum.
Arap,İran masalları bana çok gizemli ve mistik geliyor.Onlarda başka bir hava var,başka bir tat var."Pamuk Prenses" masalı falan gibi değil.Daha bir oturmuşluk mu desem,büyü mü desem bilemedim.
Küçükken de L Fontaine masallarını okurdum.Uçan halılar,konuşan hayvanlar...Çok severdim,hala severim.Bu kitabı da çocuklarıma kalsın diye köşeye koymayı düşünüyorum.
Onlar da okusun,onlar da sevsin diye.
Güzel olmaz mı?

P.S:Bu yazıyı yazmadan az önce sevgilime telefonda heyecan içinde kısa bir masal okudum.Bitirdiğimde seslendim seslendim cevap gelmedi,uyuyakalmış.Daha sonra aradı "Uyudum mu ben?Kusura bakma canım" dedi hahaha!
Uyusun tabi.Canım benim.

2 yorum:

  1. doğunun dinginliği var o masallarda o yüzden tatları farklı sanırım:)

    YanıtlaSil
  2. heh işte arayıp da bulamadığım kelime dinginlikti!çok teşekkürler canım valla aynen katılıyorum:)

    YanıtlaSil