3 Oca 2012

paraları paraları deli gibi deli gibi saç saç saç!

Dikkatinizi kesin çekmiştir,insanlarda inanılmaz bir tüketim çılgınlığı var.

"Aaaaaa para geçti eline,hadi al al al" diye dört bir yandan kışkırtıcı teklifler yağıyor.
Bugün gittiğim bir kozmetikçide "Güneş kremi 60 liradan 30 a düştü kaçırma" dedi kadın.
Benim de en sevmediğim şey,ben işimi halletmişken mesela alacaklarımı almışken üstüne basa basa "Bakın şunda da şu kadar indirim var,allıklarda %50,rujlardan iki tane alırsanız üçüncüsü hediye" gibi cenderelere getirilmektir.
O anda ışığa bakan tavşan,trene bakan öküz misali olduğum yerde bir müddet kalıyorum e haliyle karşı taraf da bunu,çok makul bir teklif yapmış da düşünüyormuşum gibi algılıyor.
Yazık...

O yüzden en sevdiğim satış danışmanı tipi "Başka bir isteğiniz var mı?" diye sorup hayır cevabını alınca çekilendir.
Hepsi satış tekniği.Neden ihtiyacın yokken sadece, atıyorum işte krem almak için gittiğin yerden kese,burun bandı,tırnak makası falan alıp eve dönesin ki?
Sevmiyorum.Al al al dedikçe de almıyorum.

İnsanlar,-bunu bazen ben de yapıyorum- ellerinde hala tüketilmemiş duran şeyler olsa bile yenisini almak istiyor.Çünkü "her şey eskir" diye bir cümlenin gerçeğiyle yaşıyoruz,her gün önümüze her şeyin bir üstü çıkıyor."Bu eski,bak bu da yenisi" diye bin tane şey türüyor,üzerimize geliyor...

Geçen gün düşündüm,"Cep telefonlarının işlevi nedir?"
Cevap veriyorum:Sadece ama sadece iletişimi sağlamak.
Hepimiz hemfikiriz.O zaman neden illaki fotoğraf çeksin,internete girsin,müzik yüklesin diyoruz,illaki onlardan istiyoruz,değilse almıyoruz?
Cevap veriyorum:Çünküüüü devir küreselleşme devri.İnsanlar hızdan yana.Her şeyin en kolayına en basit yoldan ulaşma derdinde.Bunu yapabilmek için de bazen "paraları saç saç saç" yapmak gerekiyor.

Onu da demişken,reklamlar bas bas "Kullan-at"-"Paranı harca" diyor farkında mısınız?Hepimiz milyoneriz sanki anasını satayım.
Al mesela kurban bayramında kredi meselesi.Üniversitedeki bir hocam şöyle demişti:"Banka diyor ki,kurban bayramında kredi çek,taksitle öde.E zaten 3-4 gün sürüyor,bittikten sonra neden hala o parayı ödemeye uğraşayım ki?Bir de onun stresine neden gireyim?İşte emperyalizm yüzünü burada gösteriyor,bizi hep bir şeyler almamız yönünde teşvik ediyor"

Doğru.

Her şeyin hep daha güzeli,hep daha kalitelisi çıkıcak,işler daha da çığrından çıkıcak.Çünkü karşımızda güzelliği,insanlığı,hayattaki değerleri karşısındaki insanların maddiyatına,giyimine kuşamına göre ölçen bir nesil var.

Epeyce işimiz var yani.

1 yorum:

  1. klişe bir mottoda var bunun cevabı: "sahip olduğun şeyler aslında sana sahip"

    ne kadar komplike yaparsak hayatı o kadar hayatlıktan çıkıyor. tabi bunu görmek ya da kabullenmek esas mesele.

    yaşasın minimalizm :)

    YanıtlaSil