24 Ağu 2013

Sırf evrende yankı yapsın diye.Beyni açsın diye.

Bugün  bütün gün neredeyse sadece TED Talks izledim.
Ne güzel çınlıyor onların söyledikleri.
Zeki insanlardan bişiler duymak,bazen içinde barındırdığı ikilemleri anlamaya çalışıp kendi hayatıma adapte etmek falan,bunlar benim için muazzam şeyler.
İzlediğim şeyler yine bitmek bilmeyen kapılar açtı beynimde,canlarım ya hepsi çok şahaneydi.
Esasen sadece Ted değil,bugün okuduğum türkçe şeyler de beni acayip mutlu etti neden bilmem ama hepsini dahiyane buldum.Biraz biraz bahsetmek istiyorum.

TED'de Shawn Achor,"Biz insanlara beyinlerini pozitif yönde eğitebilmek,kendilerini mutlu edebilmek ve iş hayatında mutlu olmak  için üç(bence 4 oldu ama o üç dedi) seçenek veriyoruz.Bunları ard arda 21 gün boyunca yapanların hayata karşı olumlu tutum geliştirdiklerini gözlemledik" dedi.
1-Her gün minnettar olduğun üç tane şey yaz.Her gün farklı olacak.(Kesinlikle yapıcam!)
2-Meditasyon yap.Bu elinizdeki işe konsantre olmanıza ve dikkat dağınıklığını yenmenize yarayacaktır.
3-24 saat boyunca başına gelen güzel bir olayı kayda geçir;bu,beynin onu yeniden yaşıyormuş gibi algılamasını sağlayacaktır.
4-Mail kutunuzu açtığınızda birisine onu öven ya da ona teşekkür eden pozitif bir mail yollamak.

Harika tavsiyeler!

Onun dışında benim gibi hatırlama problemi olanlar için yine başka bir videoda Joshua Foer "Milyonlarca şeyi saniyeler içinde ezberleyen insanlar bizden daha zeki yada yetenekli değiller.Sadece beyinlerinin bizim kullanmadığımız kısımlarını kullanıyorlar.Bunu yapmak için her gün on beş dakika boyunca bir şeyler hatırlamaya çalıştım ve bunun şaşırtıcı derecede faydalı olduğunu gördüm" dedi ve ekledi "Tek yapmamız gereken şey hatırlamayı hatırlamak"

Deneyeceğime emin olabilirsiniz!

Diğer bir bilim adamı,uyurken 110 kadar kalori yaktığımızı söyledi.

Bugün ayrıca şans eseri ve ilk defa okuduğum Ahmet Mümtaz Taylan,beklemek üzerine güzel şeyler yazmış:"Sabırla ve yeterince izlerseniz,bekleyenlerin yüzleri,beden dilleri farklı hikayeler fısıldamaya başlar,duyarsınız.Telaş,sahibini tek tipleştirirken,beklemek öznesini çoğaltır,başkalaştırır.Bekleyenler birbirine benzemez.Her bekleyen bir değildir ya da....Beklemek kendi hikayesini yazan,yalnız ama muhakkak zengin bir eylemdir."

Ayşe Arman'ın röportajından güzel cümleler duydum..Hamdi Koç demiş ki,
"'Kısmi vicdan' olmaz.'Seçici vicdan' olmaz.Vicdan sahibiysen,vicdan sahibisindir.Kimseyi kimseden ayıramazsın,dünü bugünden ayıramazsın.'O zaman öyleydi' diyemezsin.'Boşver kurcalama' diyemezsin.Çünkü önümüzde yaşanacak bir hayat var.Yaşamayı öğrenmek ve hak etmek zorundayız."

Son olarak Serdar Erener'den geliyor.Müthiş deha.Sorular sormuşlar,cevaplar vermiş.Bayıldım!:
"KULAK ÖNCELİĞİ PRENSİBİ: Reklamcının hitap etmesi gereken en önemli duyu hangisi diye sorulunca dünyanın her yerinde cevap ‘göz’ diye verilir. ‘Görsel kültür her şeye hakim oldu’ denir. Oysa insanın en zayıf duyusu görme duyusu. Anne karnında üçüncü ayda gelişen duyu işitme. Göz doğduktan sonra bile tam işlemiyor. Hemen herkes bir melodiyi tekrarlayabilir. Ama eline kalem alıp gördüğünü çizen kaç kişi var? Nörobilimin son 10 yıldaki keşifleri de bu tezi doğruluyor: Reklamda en önemli duyu işitme. Kulak. Unutulmaz bir cingıl. Esprili bir slogan. Hit bir şarkı. Bunların gücü en iyi yapılmış bir logoda, en iyi çizilmiş bir marka ikonunda bile yok. Göz bedense, kulak ruh.
YARATICILIK: Hiçbir şey yoktan var olmaz. Olsa olsa daha önce yan yana gelmemiş iki şey yan yana gelir. Hiç sevmediğim bir kelime. 
GENÇ: Hayatı idrak etmeden önceki ruh ve beden hali. Beden kısmı iyi. Ruh kısmı ise berbat.
MÜŞTERİ: Ticaret onunla başlar. Onunla biter. Duygularına hitap etmezseniz aklındaki parayı da alamazsınız.
TV: Herkesin aynı anda beraberce seyrettiği ve seyrettiği hakkında birbiriyle yüz yüze göz göze nefes nefese konuştuğu için hâlâ en etkili mecra.
İNTERNET: Bir bakıma insanlığın gayya kuyusu. Tabiatının en çirkin yüzü. Bir bakıma bilenle bilmeyeni eşitleyen büyük kaldıraç.
YARIN: Her gün güneşli başlasın istediğim kısım. 
BUGÜN: Uyanmadan yatmaya aklıma güzel bir şey geldiyse kendime ‘+1’ verdiğim, gelmediyse ‘-1’ verdiğim zaman birimi.
MOTİVASYON: İnsanda varsa öldürebilirsiniz. Yoksa var edemezsiniz. 
AŞK: Yapabildiğin, yaparken zevk aldığın, aynı zamanda senin sınırlarını zorlayan şeyi yapma halinin verdiği duygu."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder